Artvin’in Şavşat İlçesinde 300 yıllık yün tarama ve ip bükme sanatı Şavşatlı kadınlar tarafından yaşatılıyor.

Şavşat Belediyesi Cittaslow kriterleri doğrultusunda unutulmaya yüz tutmuş birçok sanat dallarını ve eski kültürünü gelenek ve göreneklerini yaşatmak için çeşitli çalışmalar başlattı. Bu çalışmalar içinde tarihi 300 yıl öncesine dayanan koyun yününü önce temizledikten sonra özel yapılmış bir tarakla zor bir uğraşla tarayarak devamında yöresel isimleri ile Teşi, Ağarşak, İg ve Çıkrıkla ip haline getiriyorlar.

Şavşat Ülkü Ulusoy Kadın yaşam ve Eğitim Merkezinde açılan kurslarla ilçedeki kadınlar unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı tekrara öğrenerek oluşturulan iplerden halı, kilim, cecim, el çantası, çuval, heybe, çorap, kazak, ceket, pantolon, gibi çeşitli ürünler elde ediyorlar. Daha önce bu ürünleri yapabilmek için gerekli olan iplikleri Afyon’un Bayat ilçesinden almalarına rağmen şimdi öğrenmiş oldukları bu sanatla hem ipliğe para vermemiş oluyorlar hem de daha ucuza mal ediyorlar.

Oluşturmuş oldukları iplikleri çeşitli renklere boyamak içinde bölgede bulunan çeşitli ağaçların meyve ve köklerinden faydalanarak boyaya da para vermiyorlar. Oluşturulan bu iplikler boyandıktan sonra Şavşatlı kadınlar hünerli ellerinde çeşitli ev eşyalarına dönüştürülüyor.

Konuyla ilgili olarak Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk; “Tarihi yıllar öncesine dayalı unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde bilinmeyen birçok sanatsal faaliyetler hem Şavşatlı bayanlara öğretiliyor, hem de bu sanatı öğrenen bayanlar aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Evde oturmaktan ziyade burada hem çalışıyor hem de günlerini daha eğlenceli geçiriyorlar. Kendi ürettiklerini kendileri tüketmekteler. Buradaki ürünler gıdadan tekstile hepsi doğaldır. Kültürel değerlerimizin yaşatılması anlamında da çok büyük önem arz etmektedir. “dedi.

Yaptıkları işi oldukça neşeli yapan Şavşatlı bayanların yün tarama, ip bükme ve çeşitli dokumacılık faaliyetlerinde hep birlikte koro halinde türkü söylemeleri veya birbirlerine karşılıklı maniler değişler söylemeleri oldukça renkli görüntülere sahne oluyor.

Yapmış oldukları işlerden memnun olan kadınlar İlçe Kaymakamına, Belediye Başkanına ve emeği geçenlere teşekkür ederken bu kursların ve bu gibi sanatsal faaliyetlerin devam etmesini istediler.