Yapılan Proje Doğrultusunda Artvin’in Şavşat ilçesinde üretimine başlanan İstiridye Mantarı Şavşat Belediyesi Yöresel Ürünler Pazarı’nda yerini aldı.

Müşteriler tarafından yoğun bir ilgiyle alıcı bulan istiridye mantarını satışa süren proje sahipleri mantarın tanıtımı için bir taraftan da pişirerek müşterilerine mantarın tadına baktırdı.

Artvin, Kars ve Ardahan illerinde çiftçilerin kalkındırılması için Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan AKAK Projesi kapsamında Şavşat’ta Eskikale köyünde 6 çiftçiye destek verilerek 120’şer metrekarelik İstiridye mantarı serası kuruldu. Çiftçilerin özverili çalışmaları sonuç verirken, istiridye mantarı kilosu 12 liradan Şavşat Belediyesi Yöresel ürünler Pazarı’nda satışa sunuldu.

Yapılan projesi kapsamında kurulan İstiridye Mantarı seralarının ilk meyvelerini verdiğini dile getiren Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, “Pazarda bugün görmüş olduğumuz bu istiridye mantarı AKAK Projesi kapsamında Şavşat’ta 3 üreticimizi 120 metre karelik istiridye mantarı serası projemizin ürünleridir. İlk mahsulleri de pazarda tüketiciyi bekliyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Öztürk; “Cittaslow kriterleri doğrultusunda ilçemizde kadınlarımıza yönelik çeşitli faaliyetlerimiz vardır. Ayrıca yöresel ürünlerimizin gereken ilgiyi görmesi içinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tamamen organik olan bu ürünlerimiz bölge halkı ve gurbetçilerimiz tarafında çok önemli destekler görmektedir. Amacımız üretime yönelik daha fazla çiftçimizle çeşitli projeler yaparak devletimizin vermiş olduğu desteklerden faydalanmalarını sağlamaktır. Şu anda gördüğünüz gibi kurmuş olduğumuz bu pazarda yöresellik adına her türlü doğal ve organik ürünlerimizi bulmanız mümkündür. Bu ve benzeri projeler hazırlayarak bizlere gelen üreticilerimize bizim her türlü desteğimiz sürecektir. Artık yöresel ürünlerimize marka değeri kazandırmanın zamanı gelmiştir. Bazı ürünlerimizle ilgili patent çalışmalarımızda mevcuttur. Sadece tüketen Şavşat değil üreten Şavşat olacaktır. Sloganımız “Kendinden kendine” dir. Kendimiz üreteceğiz, kendimiz tüketeceğiz” dedi.

Proje kapsamında destek alarak sera kuran ve kurduğu sera sayesinde yetiştirdiği istiridye mantarlarını Artvin Halk Pazarı’na indirerek satışa sunan kadın girişimci Nevin Güner ise yaptığı açıklamada “Çoğunluk bilmiyor istiridye mantarını ama bilenlerde var. Talep fena değil şu anlık. İstiridye mantarının kolesterol düşürücü özelliği var, şeker hastası olanlar için çok iyi, şeker dengeleyici özelliği var, çocukların gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Çocuklar sevmezse bile sevecekleri hale getirilebiliyor. Et ile yapılacak her şeyi mantar ile yapabilirsiniz. Et gibi de değil bu kolesterolü düşürüyor” dedi.

Yetiştirdikleri mantarın besin değeri olarak etten eksiği olmadığını dile getiren bir başka çiftçi Barış Altun ise “Etten eksiği yok fazlası var, besin yönünden çok zengindir. İnsanımız biraz şüpheli yaklaşıyor, zehirlenirim korkusu var ama ben çoğu kişinin karşısında çiğ çiğ yedim. Herhangi bir zehirleme riski yok çünkü kapalı ortamda otomasyon ile üretildiği için herhangi bir ilaç, kimyasal madde kullanılmıyor. Tamamen organik. Şuanda kilosu 12 liradan satılıyor ama besin değerlerine baktığınız zaman et 40 lira, onunla aynı değerlere sahip ama fiyatı 12 lira. Et almaktansa bu mantarı almak besin yönünden daha karlı. Rahatlıkla ete kardeş bir ürün diyebiliriz” diye konuştu.

Barış Altun, “Şavşat’ın iklim olarak mantarcılığa daha uygun olduğu görüldü. Ancak yıl içinde 4-5 ay gibi bir süre içinde üretim yapılabiliyor. Bunu yıl geneline yaymak ve üretimi sürdürülebilir hale getirmek için bir proje hazırladık. . Talebi tam karşılayamadık 12 ay boyunca ürün alabilmek için mantar serasına ihtiyaç duyuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Projesinden faydalanmak üzere bu şekilde yapılacak sera TÜRKİYEDE ilk olduğu için projeyi yaptırmada zorlandık.

Bu aşamada projeyi daha iyi inceleyebilmek için Artvin Muhtarlar Derneği yönetimi olarak Türkiye’nin değişik illerinde bu tür projelerin uygulandığı yerlerde inceleme yapmak üzere 15 günlük gezi programladık gezi sonucu mantar üretim serası kurmaya karar verdik. Proje aşamasında değişik güçlüklerle karşılaştık. Bu güçlükleri aşmak için sayın valimiz Ömer Doğanay’la görüştük yardım talebinde bulunduk. Sağ olsun bize her türlü destek vereceğini söyledi. Bu konuda her zaman yardımcı olacağını söyledi. Kendisine yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.   Bizim amacımız; Artvin’i üreten, marka ürünlerle adı anılan il yapmak için kollarımızı sıvadık. Kayın Mantarcılığı Artvin’in önemli kazancı olacak” dedi.

Şavşat Belediyesi Yöresel ürünler pazarında satışına başlanan İstiridye mantarı üreticileri bir taraftan satışlarını yaparken diğer taraftan da pişirerek müşterilerine tadımlık ikram ettiler

Proje kapsamında İstiridye Mantarı üretimi yapan bir başka çiftçi Kadir Demir’de “Çok geç kalınmış bir proje. Keşke daha önceleri yapsaydık. Bu konuda bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.