Arpalı Köyü
A A A

Arpalı Köyü

Bizleri bütün sıcaklığı ile karşılayan, kendine has özellikleri olan şirin bir köyümüzdür.

Arpalı Köyü zengin, doğal unsurlarıyla öne çıkar. Bunların en önemlisi köy merkezine 1 km mesafede olan ve yöre halkı arasında Vakiyat, Alğusar denilen 4 tarafı ormanlık alan içindeki keşfedilmeyi bekleyen piknikçilerin ve doğa hayranlarının vazgeçemeyeceği bir gelenin bin defa geleceği yerlerden biridir.

Köyün en ayrıcalıklı unsuru ise yem yeşil bitki örtüsü ve 3 tarafı ormanlık her alanı adeta oya gibi işlenmiş olan dokusudur.

Köy merkezine 17 Km mesafedeki yaylalarının her yerinde yüzyılın birçok geleneklerini yaşatan, otantik, ahşap yaylalarımız gerçekten dünü yaşamak isteyenleri için son derece ilginç mekanlardır. Yaylacıların misafirperverliğine Şaşortilerin hünerli elleri ile yapılan tereyağı, yöresel eritmelik peyniri, doyumsuz tadı ile misafirlerini beklemektedir.

Yaylardaki Samamiyet Gölleri, Kazan Gölü, Dokuz Pınarlar, Aşağı Yayla ve Sıpırt mevkii doğal güzellikleri ile doyumsuz bir görüntüsü ile ziyaretçilerini beklemektedir. Camuş gölündeki yüzen adalar ise göle ve yayalaya ayrı bir güzellik katarken Harman düzü yaylada oynanan Mentek, Mıla oyunların en rahat oynandığı yer halindedir. Yaylada bulunan taşlardaki kınalar genç kızların en ucuz ve doğal kınaları olurken, çukuyu oyunu ise unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızdandır. Sineklinin tepesi, Bereket Pınarları ve buz gibi suları ve Horğun sırtından yuvarlatacağın 1 taşın peşine bakmak insana farklı bir zevk vermekte. Hisli Mağaranın sırrı ise hala çözülememiş olup bu sırrın çözülmesi için Tarihçileri, Arkeologları ve Sanat Tarihçilerini beklemektedir. Kuzu kulağı, pancar, telağaş, kekro bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği doğal yeşillikler insana sağlık sunmaktadır. Sözü sağlığa getirmişken köyün Güney doğusundaki Ziyaret köyüne giden yolun hemen altındaki Cinoranın çermiyi egzema gibi çeşitli deri hastalıklarına ve romatizmal hastalıklara üst tarafında çıkan sudan içincede böbrek rahatsızlığı çekenlere iyi geldiği deneme yanılma yöntemleri ile tespit edilmiş olup yetkililerin bu suyu inceleyerek hak ettiği değeri kazanması hem bölge halkı hemde şifa bekleyen insanlar için iyi olacaktır.

Çeşit çeşit kuşların ayrı bir renk kattığı Arpalı Köyü, onlarca çeşit endemik bitkileri ve çiçek türleri ile kendisini ziyarete gelenlere, cennetin bu dünyadaki küçücük bir provasını yaptırmaktadır.

Bölgede yaşayan halk, o bölgenin coğrafi durum ve özelliklerine benzer misali oldukça mütevazi ve misafirlerine güzelliklerin en güzelini sunmaktadır. Arpalı Köyü, çiçeklerle bezenmiş köyün her metrekaresine hangi hizmeti sunabilmek için adeta birbiri ile yarışan, işçi arılar gibi ağızlarından bal dökülen insanlarla doludur.

Şavşat’a 7 km mesafedeki Arpalı Köyü, doğanın bütün güzelliklerinin cömertçe sergilendiği bir köyümüzdür. Cumhuriyet dönemi öncesi Zendaba adı ile bilinen Arpalı köyü, Şavşatta ilk önce kurulan 3 köyden biri olma özelliği taşımaktadır. Bu Köyler (Oba Köyü) Daba- (Tepeköy)Ağaldaba- (Arpalı) Zendaba olarak yani eski isimleri ile şöyle denilmektedir. Daba- Ağaldaba ve Zendaba.

Köyün şu anki nüfusu 113 erkek 98 bayan olmak üzere 211 kişidir. Köyün ilçe merkezine uzaklığı 7 km dır. Yolun 7 km side beton ve asfalt yapılmıştır. Arpalı Köyü, Yukarı Mahalle, Cami Mahallesi, Orta Mahalle, Çivo Mahallesi, Batağ Mahalle, Aşağı Mahalle, Boroğol Mahallesi, Zamigil Mahallesi, Mollagil Mahallesi, Yenkağor Mahallesi, Sarkisoul Mahallesi, Sakoya Mahallesi, Biyetur Mahallesi ve Ağot Mahallesi ve Savail Mahhallesi olmak üzere toplam 15 mahalleden oluşmaktadır. Mahalle yollarının tamamı stabilizedir.

Köy Muhtarlığı, Köy Derneği ve köy halkı el birliği ile; 3 katlı muhteşem okulun değerlendirilmesini istemektedirler.

Dut, kiraz, elma, armut, üzüm ve köyde yetişen çok sayıda organik ürünlerin köylü hanımların hünerli elleri ile pekmez olması, korava olması, marmelat olması ve bunlara eklenen 95 çeşit yöresel yemeği ile misafirlerini beklemektedir.

Bin bir çeşit özellik ve güzelliklerin diyarı ve yaşandığı yer olan Arpalı Köyünde kısa bir gezintiye veya pikniğe ne dersiniz.

Şu an köyde yaşayan nüfus ve hane sayısından 5 katı fazlası Ankara-İstanbul-Bursa-İzmir-Samsun-Adapazarı ve İzmit illerinde yaşamaktadır.

Diğer Köyler