Maden Köyü (Bazgiret)
A A A

Maden Köyü (Bazgiret)

Eski adı Bazgiret, ilçe merkezine uzaklığı 35 km’dir. Cancır yaylaları eteklerinde, kışları uzun süren bir köydür. Hane sayısı 74, nüfusu 278'dir. Toplam tarım alanı 250 Ha, ekili alanı 92 Da, olup mısır, patates ekilmektedir. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

Eski ismi Bazgiret olarak adlandırılan ve yeni ismi ile Maden Köyü olarak geçen köyümüz, Artvin ili, Şavşat ilçesine bağlıdır.

Kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bazgiret adı vadideki bitki örtüsünden esinlenerek verildiği tahmin edilmektedir. Diğer bir olasılık ise, vadiye ilk yerleşen ailenin şimdiki Çimen soyadı yani gürcüce ise Bezgi-yent olarak geçen soyun olması sonucu, Bazgiret adının bu aile adından türemiş olabileceği de söylenebilir. Bunların hiçbiri kesin bilgi değildir.

Şavşat'ın ilçe olarak yeniden teşkiltlanmasından sonra, tüm köylerinde olduğu gibi, isimlerin değiştirilmesi ile birlikte, Bazgiret de Maden Köyü olarak adlandırılmıştır.

MADEN KÖYÜ (Bazgiret) COĞRAFİ YAPISI

Karadeniz bölgesinin, Artvin ilinin Karçal Dağları doğusunda Şavşat ilçe hudutlarında İmerhev olarak da adlandırılan yörededir. Köy adı ile adlandırılan Maden Köyü deresi 2500 m yükseklikteki Kotela dağında doğar, tamamı 5 şelaleden oluşan Maden Köyü şelalelerinden sonra köy arazisini bölerek köyün kuzeyinden doğusundaki Çağlayan Köyüne akar. Maden Köyü üç tarafı kaya ve ormanlarla çevrili bir vadidedir. Şavşata uzaklığı 36 km ve ortalama yükseltisi 1800 m yüksekliktedir.İmerhev bölgesinin bütün tipik özelliklerini Maden Köyünde bulmak mümkündür.

Karadeniz ikliminin hakim olduğu yörede iç kesimlere doğru, yer yer Doğu Anadolu bölgesi tesirlerinin de görüldüğü bir geçiş iklimi göze çarpar. İklim ve yükselti değişikliğine bağlı olarak flora ve fauna açısından zengin çeşitliliğe sahiptir.

MADEN KÖYÜ (Bazgiret) TARİHÇESİ

Kesin bilgilerin olmaması ile birlikte, ilk yerleşim belirtileri Çağlayan-Maden yolu üzerinde mevcut olan Kale ve Sazgirel sırtındaki gözetleme veya dini inançlarla ilişkili olarak kullanılması amacı ile yapılmış olan ve şimdi yalnız temelleri bulunan ve bir yığın durumda olan yapının inşasından sonra, o zamanlarda bir orman durumunda olan bu vadiye ilk yerleşimin yaklaşık 1000 yıl önce başladığı tahmin edilebilir.

MADEN KÖYÜ (Bazgiret) TANITIM

  • Köy Muhtarı: Musa ÇİMEN

  • Nüfus: 200, yaz tatili döneminde ortalama 500 kişiyi geçmektedir.

  • Hane sayısı: 80

  • Mahalleleri:

    • Asağı Mahalle (Komoban): Hane sayısı 34

    • Yukarı Mahalle (Zemoban): Hane sayısı 25

    • Gamaşet(Aksu, Çengelli) Mahallesi: Hane sayısı 15

    • Kaçkar: Hane sayısı 10

    • Nakanuar: Hane sayısı kalmadı

Nakanuar mahallesi 1985 yılından beri boş durmaktadır. En son İsmet Avci ailesi tek aile olarak oturmakta idi.

Komşu Köyleri

Doğusunda Çağlayan Köyü, kuzeyinde Yağlı Köyü, Yağlı Köyü kışlası VAKET, Yağlı Köyü yaylası, kuzeybatisinda Tepebaşı Köyü yaylası Sakoriya, batısında Macahel yaylaları; Kvabistavi ve Hertvisi, Çhukunet yaylasi ve Kaçkar, Kaçkar Mahallesine komşu yaylalar, Yanıklı Kışlası Çakvriyeti, Ustamis yaylası, Güneybatısı ve güneyinde Çukur Köyü yaylası, Güneydoğusunda Tepebaşı-Çukur kışlası Napurnevi, Güneydoğusu Çukur Köyüne komşudur.

Yaylası

Cancir Yaylası

Ulaşım

Artvin-Şavşat yolunda Şartul'dan Meydancık istikametine, Rabat, Çağlayan Köyü üzerinden gidilir. Artvin ve Şavşat otogarlarından dolmuşlar günlük seferler yapmaktadırlar.

Otel ve Pansiyonculuk halen profesyonel olarak uygulanmamakta olsa da, bu meslekle ilgili kurslar almış, hizmet sunabilme olanaklarına sahip aileler vardır. Kamp için Köyde sınırsız imkanlar mevcuttur.

Etkinlikler

1970'li yıllardan beri yapılan Mariyoba şenliği 2005 yılından bu yana Mariyoba Festivali adı ile yeniden organize edilmektedir. Ağustos ayının ikinci hafta sonu yapılan festival, ulusal ve uluslararası alanda ilgi toplamaktadır.

Diğer Köyler