Tepeköy (Ahaldaba)
A A A

Tepeköy (Ahaldaba)

20 mahalleden oluşur. Arişet – Bosğanat – Galat – Gamaşavul – Gogelet – Goşnigil – Kariyat – Kasat – Kışla – Kızızıret – Koraket – Kothav – Sağot – Sakiriyat – Savayil – Şavul – Papat – Papiyet – Yavurt – Zirzirat.

İlçemizin kuzey batısında yer alır. İlçeye 13 Km mesafede, 6 Km.si köy sınırları içerisindedir.

Güneyinde; Şavşat çayı, Dalkırmaz –Çayağzı (Todize), Batısında; Çayağzı (Sirasinkot) Küplüce, Kuzey batsında Şenocak, Kuzeyinde; Kayabaşı – Saylıca, Doğusunda; Kayadibi, Güney doğusunda; Kurudere – Köprüyaka köyleri ile komşudur.

Yüksekliği 1200 metredir. Etrafı; Kırmızı kaya – Kesimer – Ğuğula – Tanculet Ketem – Sadekeda – Tavkalo – Ser – Kokola tepeleri ile çevrilidir.

Zeganlardan oluşan dere (Çay) Sağot mahallesini takiben Kızızıret şelalesinden dökülerek Arişet-Gögelet mahalleleri arasından ilerleyip köyü ikiye bölerek Kothav (Bahçecik) mahallesinde Şavşat çayına karışır. Yaz sıcaklarında bahçe, bostan sulandığından değirmen taşını çevirmeyecek kadar azalır. Tarla ekimi olmadığından, köye hizmet veren 45 değirmen tarihe karıştı. Bahar mevsimi ve yağmurlu havalarda Gogelet deresindeki Mehmet KARADEMİR’in Buçula değirmeni hizmet vermektedir.

Köyün yüzölçümü 22 bin hektardır. 9.300 hektar tarımsal alan, 12.700 hektar ormanlık ve meradır.

Mahallelerden Bosğanat – Gogelet – Kariyat düz, diğerleri engebeli araziye kurulmuştur.

ÇEVRENİN SOSYAL VE KÜLTÜREL DURUMU

Köyde 4 tane ilkokul faaliyetteyken bunlardan Kışlalar, Bayırca ve Bahçecik ilkokulları öğrenci mevcudunun az olması sebebiyle zaman içerisinde kapanmıştır. Tepeköy ilkokulu 1918 yılında faaliyete geçmiştir. 1963-1964 yılında Tepeköy ilkokulunda 262 öğrenci eğitim-öğretim görmüştür. Bu okullardan mezun olmuş çok sayıda hukuk-siyasal-tıp-mühendislik-ekonomi ve öğretmenlik alanında kendini yetiştirmiş insanlarımız vardır.

Çevremizde Türkiye’ye malolmuş Artvin Halk Oyunları yaygın olarak oynanmaktadır. Yöremizde köy halkının kendisinin ürettiği fıkralar, maniler, masallar özellikle kış aylarındaki yığınak ve oturmalarda oynanır ve anlatılır. Çevrede Boğa gölü efsanesi, Kız gölü efsanesi, Ferhat ile Şirin gibi hikayelerde anlatılır.

ÇEVRENİN ULAŞIM DURUMU

Köy ilçeye 13 km uzaklıkta olup 6 km’si asfalt, 7 km’si stabilizedir. 1996 yılında stabilize yolun 240 metresi betonlama yapılmıştır. Köyümüzü Kayabaşı köyüne bağlayan yollar yapılmış, ayrıca mahalle yolları birbirine bağlanmıştır.

Köyümüzün Huhula tepesinde TRT vericisi vardır.

ÇEVRENİN EKONOMİK DURUMU

Çevrenin başlıca gelir kaynağı hayvancılık olup tarımda önemli yer tutar. Ayrıca büyük bir kesim emeklidir. Her ailenin yıllık geliri ortalaması ailesini geçindirecek düzeydedir. Çevre halkı yazın tarım işlerinde çalışıp kışın hayvanların bakımını yaparlar. Çevrede ekilen toprakların alanı azdır. Bu alanlar daha çok hayvanların kış aylarında beslenmesi için gerekli olan ot ihtiyaçlarını karşılar. Eskiden bu işlerin dışında kalı ve kilim dokumacılığı yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde bu çalışmalar yapılmamaktadır. Köyde kalan yaşlılar ağaç kaşık ve tarımda kullanılan tırmık, yaba vb. araçlar yaptıkları görülmüştür. Köyün orta bölümünde bulunan dükkanlar kısmında marangoz atölyeleri, terzi dükkanları, demirci atölyeleri vb. el zanaatlarının yapıldığı dükkanlar bulunmaktadır. Günümüz gençliğinin bu zanaatlara fazla istekli olmayışından dolayı bu dükkanların tamamı kapanmıştır.

Kaynak Kişiler: Şemistan Kaya (Öğretmen) ve İlhan Gümüş (Öğretmen)

Kaynak: https://tepekoysavsat.com/

Diğer Köyler