Artvin'de Tarımsal Kalkınma Çalıştayı Düzenlendi
17 Eylül 2020
A A A

Artvin'de Tarımsal Kalkınma Çalıştayı Düzenlendi

Artvin Belediye Başkanlığı önderliğinde, Esnaf Sanatkârlar Toplantı Salonunda İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay’ın katılımları ile Tarımsal Kalkınma Çalıştayı düzenlendi.

Artvin Belediyesi’nin önderliğinde Esnaf Sanatkârlar Odası Toplantı Salonunda düzenlenen çalıştayda yerelde ve kırsalda kalkınmaya yönelik projeler masaya yatırıldı.

Çalıştaya, Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Hopa Belediye Başkanı Tamer Ekmekçi, CHP Merkez İlçe Başkanı Olgun Gümrükçü, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin’de üretimin nasıl canlandırılması gerektiğini ve Kooperatif kurulacaksa nasıl kurulması gerektiği ve örgütlenme açısından fikir alışverişinde bulunulacak bir çalıştay olacağını belirterek şunları ifade etti: “Bu toplantının amacı iş gücü olabilecek gençlerin İş-Kur kuyruklarında görmek yerine üretime nasıl yönlendirmemiz gerektiğidir. Bunun ilk aşamasın da rehber olması için bu kooperatifçilik alanında başarılı olmuş ve belediye önünde ki yasal engelleri ortadan kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Bu kapsamda daha ayrıntılı bilgi almak ve yol haritası çıkarmak için üreticilerimiz ve belediye başkanlarımızla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay’ın katılımları ile Tarımsal Kalkınma Çalıştayı düzenledik.” diye konuştu.

Başkan Elçin’in açılış konuşmasından sonra Tarımsal Kalkınmada “İzmir Modeli”nin anlatıldığı kısa film gösteriminin ardından üretici ve belediye başkanlarının sorularına verilen cevaplarla program devam etti.

Tarım Diğer Sektörleri Tetikler

Tarımın diğer sektörleri tetikleyen faktör olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, “Tarımsal Kalkınma ile yerelden ürün alarak yereli kalkındırmaya çalışıyoruz. Temel olarak üretimi arttırmak, kaliteyi arttırmak ve tarımda örgütlenmeyi başarmak amaçlı çalışıyoruz. Bu doğrultuda, en önemli unsur inanmaktır.

“Balık Vermiyoruz, Balık Tutmayı Öğretiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yerele ve kırsala alımla destek sağlayarak, bir yandan bu destekle piyasaya açılmalarına ön ayak oluyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sadece balık vermiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz. Bunun örneklerini görebiliriz. Tire Süt Kooperatifi ile yapılan işbirliğiyle artık birçok marketin raflarında ürünlerimizi görebilir hale geldik. Demek ki, burada doğru bir politika uyguluyoruz. Biz bunu şöyle yapıyoruz: Çiftçiyle iletişimimizi koparmamak için çiftçi veritabanı uygulaması oluşturduk. Bunun yanı sıra yaptığınız hizmetin tanıtımı, kitlelere ulaşabilmek adına son derece önemli.

Her belediyede olduğu gibi bizimde borçlarımız var. Yatırımlarımızın bir kısmını bölgesel ajanslardan sağlıyoruz. Bazen Avrupa Birliği projesi ile sağlıyoruz. Yerel üreticiyi destekleme amacıyla küçük üreticiyi tarımda tutabilmek için biz kendimizce bu yöntemi geliştirdik. Biz ürün satalım değil üreticimizin arkasında durarak belediyeciliğin gücünü ve güvenini göstererek onları destekledik. Bu alanda da ciddi bir yol aldık bunu da Türkiye’de yaymak için STK, kooperatifler ve diğerleri birbirine topu atmayacak topu birlikte kucaklayacak. Yol haritası belirleyeceğiz. Ürünlerimizi pazarlayacağız az da olsa pazarlayacağız ve tanıtımını yapacağız. Bugün ilk iletişimi kurduk ve ilk adımı attık bundan sonrası daha güzel olacaktır” dedi.

“Sayın Tunç Soyer’in Desteklerini Bekliyoruz”

Çalıştayda söz alan Şavşat Belediye başkanı Nihat Acar: “Şavşat turizm açısından Cittaslow markası ile çok yol aldı. Bizim amacımız bundan sonra ilçemizi tarım ile ön plana çıkarmak ve tüketen değil üreten bir ilçe haline getirmek. Bu anlamda seçimden sonra Hınzat mevkiinde bulunan bir kısmı belediyemize bir kısmı ise şahıslara ait olan arazileri kiralayarak toplamda 20.000 m2’lik bir tarım alanı oluşturduk. İlçemizde ilk kez denediğimiz makineli tarım yöntemiyle önce rötarlama işlemini yaptık. Sonra sırasıyla ürün ekimi ve çapalama işlemlerini yaptık. Tarlada çalışmalar devam ederken Tarımsal kalkınma Kooperatifi kurulması ile ilgili gerekli evrakları hazırlayarak Tarım Bakanlığı’na gönderdik. Bakanlık tarafından kooperatif kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra markalaşma çalışmalarını yürüteceğiz. Önümüzdeki yıl içerisinde ise ürünlerin özellikle internet üzerinden satışı için gerekli altyapımızı tamamlayacağız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ve Sayın Tunç başkanım Şavşat’ı iyi tanıyor. Kendisinden kooperatifimize ve belediyemize gerek makine ekipman olarak gerekse teknik personel olarak desteklerini rica ediyoruz” dedi.

Çalıştay soru cevapların ardından sona erdi.