Şavşat Belediyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Üyelik Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi
31 Aralık 2019
A A A

Şavşat Belediyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Üyelik Bilgilendirme Toplantısı Düzenledi

Şavşat Belediyesi öncülüğünde kuruluş çalışmaları devam eden Şavşat Belediyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne üye alımları ile ilgili bilgilendirme toplantısı Belediye Düğün Salonu’nda düzenlendi. Bilgilendirme toplantısına Belediye Başkanı Nihat Acar, Belediye Meclisi Üyeleri, İlçe Tarım Müdürü Eray Tezer, İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Banu Yılmaz, Alper Turan Baskı, İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hamdi Erdem, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, köy muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Nihat Acar: “Bugün burada; tarımsal kalkınma kapsamında kurulan kooperatif üyelik işlemleri ve yapılacak üretim faaliyetlerini değerlendirmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Kıymetli katılımcılar; Geleceğin tarımda ve üretimde olduğunu biliyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Yerel kalkınmanın yolu üretimden geçmektedir. Artık hedefimiz yerel üretmek ve tüketmektir. Hep birlikte gelecek yıl üretim ve tarımda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum.

Günümüzde tükettiğimiz birçok gıda tarım ilaçlarıyla zehirlenmiş olarak soframıza gelmektedir. Bizim amacımız doğal üretim yapmaktır.

Kapitalizmin doğaya, emeğimize, ürünümüze ve yaşamımıza karşı saldırılarına, küçük üreticiler olarak karşı koymalıyız. Kooperatifler bünyesinde örgütlenerek birlikteliği sağlamalıyız. İşte bu nedenle Şavşat Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulumunu gerçekleştirdik.

Kooperatifleşme ile birlikte daha bilinçli üretim yapılacak ve üretilen ürünler alıcısı ile buluşturulacak. Yani üretici kazanacak. Dolayısı ile Şavşat kazanacak. Çünkü yerel kalkınma yolunu kendimize hedef koyduk. Köylerimiz ile birlikte tarımsal üretim faaliyetlerimiz devam edecektir.

Şavşat’ın ihtiyaçları doğrultusunda çalışmak, halkımızın refah ve barış içinde yaşamalarını sağlamak ve sorunları çözmek için bu göreve geldik. Hep birlikte, el ele vererek başaracağız” dedi.

Başkan Acar’ın konuşmasının ardından Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelik işlemleri, üretim faaliyetleri ve ürünlerin pazarlanması konusunda bilgilendirme ve sunum yapan Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bora Öztürk; “Altı ay kadar önce kuruluş çalışmalarına başladığımız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çalışmaları İl Tarım Müdürlüğümüzün de katkıları ile tamamladık ve artık üye kayıt aşamasına geldik.

Peki kooperatifle neler yapacağız? Hınzat mevkinde oluşturduğumuz tarım alanının hemen yanında bulunan Şavşat Belediyesi Yöresel Ürünler İşleme, Depolama ve Paketleme tesisi makinalarının siparişlerini verdik. Sayın başkanım ve meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte gittiğimiz İstanbul ziyaretlerinde makinalı tarım için traktör ve ekipmanı sözünü aldık. Makinalı tarımla tarlada ürettiğimiz ürünleri işleme tesisimizde işleyip paketleyeceğiz ve satışa hazır hale getireceğiz. Hazırlıkları bitmek üzere olan websitemizde ve İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde belediyelerimizin de katkıları ile satış reyonları oluşturarak satışa sunacağız.

Tarım yapabilmek için fiziksel şartlar nelerdir? Öncelikle tarım alanının sulamaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca köylerimizde yabani hayvanlar çok fazla olduğu için etrafının çevrili olması gerekiyor. Diğer bir önemli nokta ise tarım alanı ya üye olan kişinin kendi adına ya da kiralanmış olması gerekiyor. Son olarak da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi olmak gerekiyor. Bu şartları yerine getiren herkes kooperatife üye olabiliyor.

Peki kooperatif köylerde tarım yapanlara yardımcı olacak mı? Evet tarımsal kalkınma kooperatifimiz gerek makina ve ekipman olarak gerekse satınalma garantisi ile pazarlama noktasında köylerdeki üreticilerimize ve üyelerimize katkıda bulunacağız. Ayrıca üretim garantisi veren çiftçilerimizin sigortaları 6 ay boyunca kooperatif üzerinden ödenebilmektedir.

Hep birlikte el ele vererek ve çok çalışarak Şavşat’ın kalkınmasını sağlamamız mümkün. İnanıyorum ki Şavşat bunu yapabilecek güce sahip. Bugün burada tüm muhtarlarımıza üye olmak isteyenlerin bilgilerini yazabilecekleri form vereceğiz. Muhtarlarımızdan ricamız tarımla uğraşan ve kooperatife üye olmak isteyenlerin bilgilerini yazarak bizlere ulaştırsınlar. İlkbaharda yapacağımız çalışmaların planlamasını yapacağımız için bu bilgiler bizim için önemli. Katılımlarınız ve ilginizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşma ve sunumun ardından toplantı soru-cevap şeklinde tamamlandı.