Cittaslow Pazarı Şavşat'ta Yoğun İlgi Gördü
24 Eylül 2021
A A A

Cittaslow Pazarı Şavşat'ta Yoğun İlgi Gördü

Cittaslow Markalı Şavşat’ın Yerel Ürünlerini Üretmek, Tanıtmak ve Satmak Amacıyla Şavşat Kaymakamlığı ve Şavşat Belediyesi’nin Düzenlediği “Cittaslow Pazarı” Etkinliği Gerçekleştirildi.

İlçemizde, 2015 yılında “Sakin Şehir” (Cittaslow) ünvanı alınmasından sonra yıl içerisinde bazı zamanlarda kurulan “Cittaslow Pazarı” bu yıl renkli görüntülere sahne oldu.

Belediye Pasajı üzerinde gerçekleştirilen ‘Cittaslow pazarı’ kutlamalarına, Şavşat Kaymakamı Yusuf Akın, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Ardahan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Demirci, Artvin ve Şavşat protokolü, Siyasi Parti Temsilcileri, DOKA ve DOKAP yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Pandemi kurallarına uyularak yapılan ve herkesin maskeli olduğu görülen kutlamalar da, köy, mahalle ve yaylalarda üretilen doğal ve organik ürünlerin sergilendiği pazar kuruldu.

Köylerde kendi bağ ve bahçelerinde ve hayvanlarından üretmiş oldukları ürünleri Cittaslow pazarına indiren vatandaşlar satış gerçekleştirdi, gelir elde etti.

Etkinliklerde, halk şairleri Şavşat konulu şiirler okudu. Engelli sanatçı Mustafa Aslan kendisinin yazıp bestelediği ve okumuş olduğu türkülerle herkesi duygulandırırken, Kaymakam Yusuf Akın ve Belediye Başkanı Nihat Acar kendisi ile yakinen ilgilendiler.

Yöresel pişilerin piştiği tamamen yöresel ürünlerin sergilendiği pazarda Kaymakam Yusuf Akın, Belediye Başkanı Nihat Acar ve bütün protokol üyeleri vatandaşlar ile halaylar çekerek yöresel oyun olan Atabarı oynadı.

Kaymakam Akın, Herkesi Davet Etti

Şavşat Kaymakamı Yusuf Akın, köylerden getirilen yöresel ürünlerin cittaslow pazarında sergilendiğini belirterek, “Hem lezzetli, hem sağlıklı doğal organik ürünlerimizi ayrıca yöre halkımızın el emeği göz nuru ile yapmış olduğu yöre kültürünü, yöre yaşamını anlatan el sanatlarını görmeye herkesi davet ediyoruz” dedi.

Üretim için Her Türlü Desteği Vereceğiz

Akın, “Cittaslow unvanı kazanmak oldukça uzun ve zorlu bir süreç. Ama onu korumak daha da zorlu bir süreçtir. Yakalanan bu çıtayı daha ileriye götürerek ilçemizin tanıtımı ve üretime katkısını en üst seviyeye çıkaracağız. Biz de elimizden geldiği kadar bunu yapıyoruz ve buradan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaymakam Akın, “Cittaslow unvanı, ilçemize çok önemli değerler katmıştır. Artık ilçemiz kadını ile erkeği ile üretime yönelmiştir. Burada kadınlarımızın da üretime katılmış olmalarını görmek bizleri oldukça mutlu etmiştir. Kadın ve erkek üreticilerimizin sayısını artırmamız gerekir. Bu üretimi yaparken de ürünlerin tamamının doğal oluşu insan sağlığı içinde büyük fayda sağlamaktadır. Bu üretim sayesinde beslenmenin çok önemli olduğu pandemi sürecinde yöre halkımıza doğal ürünler yedirmemiz insan sağlığı için çok önemlidir. Bakanlıklarımız üreticilerimize birçok kalemlerde destekler vermektedir. Buda bölge halkının hem üretime yönelmesini sağlıyor hem de doğal ürünler elde ederek halk sağlığına önemli katkılar sunuyor. İlçemizin özellik bal, tereyağı, peynir, bakliyat ve kuruyemişler konusunda çok önemli doğal ürünleri olması bizleri de memnun etmektedir. Halkımızın üretime ve yöresel ürünlere yönelmeleri konusunda elimizden gelen desteği vereceğiz. Yerel kalkınma vatandaşımızın ekonomisine de katkı sağlayacak. Tabi sadece üretim anlamında değil özellikle turistik anlamda da bu unvanın ilçemize birçok değerler kattığını söyleyebilirim. Türkiye’nin ve dünyanın sayılı şehirleri bu unvana sahip olabilmiştir. Çok kolay bir şekilde kazanılabilecek bir unvan değil” dedi.

Acar; “Alın Terini El Emeği ile Birleştirdik”

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar da “Alın terini el emeği ile birleştiren üretici, sanatkâr tüketiciyi birleştiren yerel kalkınmanın adı olan Cittaslow pazarını geliştirmek üzere bir aradayız” diyerek “Bizlere bu güzelliği sunan marka şehrin üreticilerini, tüketicilerini, esnaflarını sanatkârlarını en kalbi duygularımla selamlıyor, neden buradayız sizlerle paylaşmak istiyorum. Kentin doğasına, esnafına, kültürüne, tarihine, yemeklerine, ürünlerine sahip çıkarak geliştirilmesi, sosyal ve ekonomik hayatın canlanması, kentin ayakta kalması için şarttır. Çünkü yerel ve ekonomik kalkınmanın yolu, yerel üretim ve yerel tüketimden geçmektedir” dedi. Birlikte yol alarak, üretime sahip çıkmanın, ülkeye sahip çıkmak olduğunu belirten Nihat Acar, “Çocuklar için, gelecek için, kalkınma için bilinçli ve duyarlı olmak gerekir. Şavşat'ımızın geleceği için üretimin önemini biliyor ve bu yolda ilerliyoruz. Artık hedefimiz yerel üretmek ve tüketmektir. İşte bu nedenle Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulumunu gerçekleştirdik ve bütün köylerimizle birlikte kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışacağız, üreticiye destek olacağız. Bugün sizlerle bir mutluluğu daha paylaşmak istiyorum. Kültürel ve yerel değerlerin özelliğini kaybettirmeden devam etmesinin yasal koruma ile mümkün olduğunu biliyoruz” dedi.

“Şavşat Ketesi Tescillendi”

Şavşat’ın yadigâr lezzetlerinden olan Şavşat Ketesinin Coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmesini sağladıklarını aktaran Başkan Acar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Koravamızın coğrafi işaret almasında ise sona yaklaşıldı. Bu gün ki birlikteliği Coğrafi işaret alma çalışmalarında sürdürmeye devam edersek, Türkiye Lezzet Haritasına birçok tescilli ürünümüzü katabiliriz. Çünkü coğrafi işaretli ürüne sahip olmak demek, turizm yönünden ilerlemek demektir. Bugün olduğu gibi güzellikleri paylaşmak dileği ile üreticilerimize, esnaflarımıza, sanatkârlarımıza ve yerel ürünleri satın alarak üretimi destekleyen tüketici vatandaşlarımıza hayırlı kazançlar diliyorum” dedi.

Kurulan Cittaslow pazarına ilgi çok büyük olurken üreticiler ilçe kaymakamına ve belediye başkanına teşekkür ettiler.

Etkinlik sonunda Şavşat Belediyesi tarafından yaptırılan aşuru, Kaymakam Yusuf Akın ve Belediye Başkanı Nihat Acar tarafından dualar eşliğinde bütün katılımcılara dağıtıldı.