Başkan Acar: “Amacımız Üretimi Arttırmak, İstihdama Katkı Sağlamak, Turizm Hareketliliği ile Birlikte Yerel Lezzetlerimizi Gelecek Kuşaklara Aktarmaktır”
28 Aralık 2021
A A A

Başkan Acar: “Amacımız Üretimi Arttırmak, İstihdama Katkı Sağlamak, Turizm Hareketliliği ile Birlikte Yerel Lezzetlerimizi Gelecek Kuşaklara Aktarmaktır”

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü kapanış oturumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törene Artvin Vali Yardımcısı Onur Özaydın, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna, protokol üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.

Acar: “Değerlerimizi Gelecek Kuşaklara Aktarmak Görevimizdir”

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar da törende yaptığı konuşmada: “Yadigâr lezzetlerimizin damaklarda bıraktığı tatların markalaşmasına ve ticarileşmesine ışık tutacak olan eğitim programını hazırlayanların şahsında emeği geçenlere teşekkür ediyor, sonuçlarının Artvin İlimize, komşu ilçelere ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

İlimiz, coğrafi işarete konu tarımsal, hayvansal ve kültürel birçok ürün çeşidine sahiptir. Bunları korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak ise bizlerin görevidir. Çok iyi biliyoruz ki; Kültürel ve yerel değerlerin özelliğini kaybettirmeden devam etmesi yasal koruma ile mümkündür.

Bu gün burada Şavşat’ımızın Cittaslow markasını coğrafi işaretli değerlerle taçlandırmanın mutluluğunu gururla paylaşıyorum. Amacımız, üretimi artırmak, istihdama katkı sağlamak, turizm hareketliliği ile birlikte yerel lezzetlerimizi gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Bu süreçte çalışmalarımızı destekleyen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına ve Avrupa Birliği Geliştirme İdaresine huzurlarınızda teşekkür ediyor, desteklerinin devam etmesini bekliyoruz. Çok yakında Şavşat’ımızın ikinci coğrafi işaretli değeri olarak Korava’nında İlimizin diğer marka değerleri yanında yer alacağı müjdesini vermek istiyorum.

Burada sağlanan birlikteliği Coğrafi işaret alma çalışmalarında sürdürürsek 2200 çeşit değere sahip Türkiye Lezzet Haritasına birçok tescilli ürünümüzü katabiliriz. Turizmin başkentinin coğrafi işaretli değerlere kavuşmasının mutluluğunu bir kez daha sizlerle paylaşıyor, tüm katılımcıları Şavşat Ketesi ile birlikte Korava içmeye Şavşat’a davet ediyorum.”

Tescil Sahibi Kurum Temsilcileri ve Üreticiler Konuştu

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programının kapanış oturumunda coğrafi işaret alan kurum temsilcileri ve üreticiler deneyimlerini anlattı.

Şavşat Belediyesi Yazı işleri Müdürü Filiz Özcan’ın Şavşat Ketesi’ni anlattığı konuşması katılımcılardan tam not aldı. Özcan konuşmasında: “Ben Şavşat Ketesiyim;

Göğe komşu toprakların bağrından koparak, yaylalarımın çiçekleriyle bezenerek huzurunuza geldim.

Gelirken yanımda sahibimin, buz gibi soğuk sularını, tarihini, eşsiz doğasını, kültürünü ve markasını getirdim.

Annemin nasırlı ellerinde nazlı nazlı dönen oklavanın, beni okşamasıyla büyüdüm.

Şimdi yağız genç bir delikanlı olarak hayatımı sürdürüp, altı üstü birbirinden değerli vatan topraklarıma faydalı bir evlat olarak karşınızdayım.

Yaylalarım; Kokusu başınızı döndürecek paha biçilmez çiçeklerle, bitkilerle dolu,

Tepelerimin serin ve çiseli otlarından otlayan sarı kızın sütünün tereyağıyla süslendim.

Yağımın tadındaki kekik lezzetimle dün olduğu gibi bu günde damaklarınızın vazgeçilmezi, babaanne reçetesi olacağım.

Çobana katık, çayır biçene tokluk, kapımı çalana ziyafet oldum.

Beni sofralarınıza taşıyan kara sobamda yanan ladin ve köknarlarla kızardım, Sobamın başında ateşimi izleyen anamın, bacımın hayallerini süsledim.

Düğünlerimin halaylarına türkü, şiirlerine mısra oldum.

Bu zorlu yolda yürürken, yorulduğum zamanlar oldu elbet,

Elimden Belediyem, Ajansım ve geliştirme idarem tuttu, beni kaldırdılar,

Dur dediler, sen en iyisin, en değerlisin, farklısın ve bana işaret vurdular,

Ancak ben yalnız korkarım diye yanıma koravamı çağırdım,

Yakında oda gelecek bahçelerimin çeperinden atlayarak,

Sonra ikimiz peynirimizi bekleyeceğiz yavuklularının kurtuluş savaşından dönmesini bekleyen genç kızlar gibi.

Oda gelecek elbet yanımıza, barışın simgesi gibi, el ele verip Atatepe’de atabarı oynayacağız.”

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yüksel Çoruh, oda olarak Artvin’e önemli lezzetlerinden Puçuko’nun coğrafi işaretini aldıklarını belirterek, bu süreçteki deneyimlerini ve hedeflerini anlattı.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hamdi Yıldırım, Hopa Laz Böreği ve Hamsili Ekmek coğrafi işaretlerini aldıklarını, bu ürünlerin tariflerine uygun şekilde hazırlanması ve tüketiciye ulaşması için denetim faaliyetlerini de titizlikle sürdürdüklerini vurguladı.

Hatila Balının coğrafi işaretini alan Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Koopetarifi Başkanı Hasan Yaşar da, amaçlarının Artvin’in ürünlerine değer katmak olduğunu belirterek, “Pazarın uzağında olabiliriz ama ürünlerimizi kaliteli ve temiz olarak üreterek, e-ticareti de kullanarak katma değer yaratacağız. Türkiye baldan dünyada bir kalite ödülü alacaksa bu Hatila Balı ile olacaktır” dedi.

DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna ise eğitimin sonuçlarının katma değer yaratmasını umduklarını belirterek, “Eğitimlerde çok değerli bilgiler verildi. Artvin olarak değerlerimize sahip çıkarak, yeni değerler ekleyerek başta gastronomi turizmi olmak üzere iyi bir katma değer yaratabiliriz” diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Orhan da, DOKA’nın desteği ve bölgedeki odaların katkılarıyla hazırlanan, önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan coğrafi işaretli ürünlerin pazarlanmasına yönelik www.cipazar.com internet sitesi hakkında bilgi verdi.

Sertifikalar Törenle Verildi

Konuşmaların ardından Artvin Vali Yardımcısı Onur Özaydın, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, protokol üyeleri tarafından eğitimlere katılanların sertifikaları verildi.

Eğitim Programı 5 Gün Sürdü

Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü 21– 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılara, Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları eğitimleri verildi.