Online Ödeme Sistemi Hakkında Bilgilendirme
01 Haziran 2021

Online Ödeme Sistemi Hakkında Bilgilendirme

Belediyemiz tarafından uygulamada olan Online Ödeme sistemi ile Mayıs 2021 tarihine kadar T.C. kimlik numarası, ortak sicil ve abone numarası sorgulamaları ile ödemeler yapılabilmekteydi. Ancak Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından 09.04.2021 tarih ve E-19462324-105.01.01 sayılı yazısı gereğince Online Ödeme sistemi üzerinde bazı değişiklikler yapılmak zorunda kalınmıştır.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından gönderilen yazıda: "Söz konusu ihbarlar çerçevesinde Kurumumuzca yapılan araştırmalarda bazı belediyeler tarafından sunulan emlak vergisi, beyan bilgisi veya benzeri nitelikteki hizmetlere ilişkin sorgulama sayfalarında yalnızca tek bir bilginin girilerek (örneğin TC kimlik no, vergi no gibi) kişilerin borç ya da emlak bilgilerine erişim sağlanabildiğinin görüldüğü, bu kapsamda söz konusu uygulama yerine veri güvenliğini arttırmaya yönelik olarak gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınması, bu bağlamda örneğin çift katmanlı doğrulamayı mümkün kılabilecek şekilde TC Kimlik numarası ya da vergi numarasının girilmesinin yanı sıra kişilerden farklı kişisel verilerin de talep edilebileceği, SMS ile doğrulama, üyelik yapılması gibi yöntemlerin seçilebileceği hususlarına değinilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nden bilgi talep edilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, 81 il valiliğine iletilen 03.02.2020 tarihli yazı ile söz konusu husus hakkında gerekli bilgilendirmelerin ve denetimlerin yapılması talimatı verildiği ifade edilmiştir. Bu çerçevede yapılan inceleme neticesinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu (Kurul) tarafından alınan 25/02/2021 tarih ve 2021/140 sayılı Kararla " ... bazı belediyeler tarafından İnternet üzerinden verilen vergi ödeme hizmetlerinin üyelik ve şifre ya da çift doğrulama yolu ile sisteme giriş yapılması sureti ile gerçekleştirildiği ve bu uygulamaların Kanuna  uygun olduğu, ancak bazı belediyeler tarafından sunulan hızlı sorgulama ya da borç ödeme uygulamalarında sadece tek bir bilgi girilerek kişilerin borç bilgisine ulaşılabildiği; her ne kadar kişiye ait isim ya da mülke ilişkin bilgilere erişim mümkün olmasa da borca ilişkin bilgiye erişim sağlanabildiği anlaşılmış olup, bu durumun Kanunun 12 nci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendinde yer alan kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek hükmüne aykırı olduğu... " değerlendirınelerinden hareketle söz konusu uygulamaları yürüten belediyelerin bu yazı tarihinden itibaren 3 ay içerisinde bu uygulamaları sonlandırmaları ve Kanuna aykırı veri işleme faaliyetlerini durdurınalarına karar verilmiş olup, Kanuna aykırı veri işleme faaliyetini sürdüren Belediyeler hakkında Kanunun 18 inci maddesi kapsamında idari işlem uygulanacağının hatırlatılmasında fayda görülmektedir." denilmektedir.

Bu uyarılar doğrultusunda belediyemiz online ödeme sisteminde değişikliğe gidilerek üyelik sistemine geçilmiştir.

Yeni sistemde ödeme yapmak için yapılması gerekenler:

1. Belediyemizde mükellef kaydı bulunan her kişi aynı zamanda sisteminde bir üyesi olduğu için Yeni Üyelik için başvuru yapmaya gerek yoktur. Belediyemizde kaydı bulunan vatandaşlarımızın belediyemizin 0466 517 14 44 ve 0466 517 14 81 nolu hattından arayarak Bilgi İşlem Birimi (Dahili: 160) ile görüşerek veya 0531 080 08 86 numaralı Whatsapp hattından sicil bilgilerine telefon numarası ve e-posta adresi bilgilerinin güncellenmesi gerekmektedir.

2. Güncellemenin ardından Online Ödeme sayfasında bulunan Şifremi Unuttum linki tıklanmalıdır. Açılan sayfada T.C. kimlik numarası girildikten sonra Şifremi Gönder butonu tıklanmalıdır.

3. Belirtilen T.C. kimlik numarasına ait sistemimizde kayıtlı e-posta adresine şifre belirleme linki gönderilmektedir.Gönderilen bu link tıklanarak Yeni Şifre Oluştur sayfasına giriş yapılır.

4. Açılan Yeni Şifre Oluştur sayfasında üyelikte kullanılmak istenen kullanıcı şifresi (minimum 5 karakterden oluşmalıdır), Yeni Şifre ve Yeni Şifre Tekrarla alanlarına yazılır. Resimdeki doğrulama kodu yazıldıktan sonra Şifre Değiştir butonu tıklanır.

5. Şifreniz başarıyla oluşturuldu mesajı görüldükten sonra sisteme T.C. kimlik numarası ve kullanıcı şifresi ile giriş yapılabilir.

Online Ödeme sayfasına gitmek için tıklayın...